Salam terima kasih kerana berminat dengan program BKS360 (Bisnes Kereta Sewa Dengan Modal RM360). Modal RM360 adalah selama setahun. Jadi secara purata anda perlukan modal RM1 sehari untuk memulakan bisnes kereta sewa.

KENAPA BUAT PROGRAM INI?

Program ini adalah untuk memberi peluang kepada anda memulakan bisnes kereta sewa pada kos yang sangat rendah (RM1 sehari).

BERAPA POTENSI PENDAPATAN PROGRAM INI?

Peserta perlu memberikan harga bersih kepada Green Matrix. Harga bersih mestilah 20% lebih rendah daripada harga yang dipaparkan di laman web. Sebagai contoh untuk kereta Perodua Axia 1.0 or Similar, harga yang dipaparkan di laman web adalah RM120. Jadi peserta perlu memberikan harga bersih RM120 – 20% = RM96.

Peserta boleh memberikan harga RM96 atau lebih rendah untuk kekal kompetitif dengan peserta lain. Walau bagaimanapun harga rendah bukan penentu peserta akan mendapat tempahan, sistem akan melihat kepada peratus penerimaan tempahan dan juga rating daripada pelanggan.

Semakin tinggi peratus penerimaan tempahan dan mendapat rating yang baik maka peluang peserta mendapat tempahan lebih tinggi. Jadi peserta sebolehnya cuba elak untuk menolak tempahan tanpa sebab yang munasabah dan berusaha memberikan servis terbaik untuk meningkatkan peluang mendapat tempahan.

Secara umumnya berikut merupakan potensi pendapatan peserta untuk setiap model kereta sehari. Pada tempoh tertentu, syarikat mungkin akan mengadakan promosi, jadi sekiranya peserta bersetuju boleh memberikan harga lebih rendah daripada harga di bawah supaya pelanggan boleh mendapat harga diskaun.

 1. Perodua Axia 1.0 (A) or Similar – RM9+ sehari
 2. Proton Saga 1.3 (A) or Similar – RM12+ sehari
 3. Perodua Mvvi 1.3 (A) or Similar – RM12+ sehari
 4. Perodua Bezza 1.3 (A) or Similar – RM13+ sehari
 5. Perodua Alza 1.5 (A) or Similar – RM19+ sehari
 6. Toyota Vios 1.5 (A) or Similar – RM21+ sehari
 7. Proton Exora 1.6 (A) or Similar – RM23+ sehari
 8. Toyota Innova 2.0 (A) or Similar – RM31+ sehari
 9. Toyota Hilux 2.5 (A) or Similar – RM31+ sehari
 10. Toyota Camry 2.4 (A) or Similar – RM43+ sehari
 11. Hyundai Starex 3.0 (A) or Similar – RM48+ sehari
 12. Toyota Vellfire 2.4 (A) or Similar – RM55+ sehari

BERAPA LAMA BAYARAN AKAN DIBUAT?

Bayaran akan dibuat setiap minggu. Bayaran akan dibuat selepas peserta selesai menghantar kereta dan menghantar dokumen sewaan untuk proses pembayaran.

KERETA APA YANG SESUAI?

Kalau anda ada kereta baru, itu adalah terbaik. Walau bagaimanapun kalau anda sudah ada kereta, berikut merupakan syarat-syarat kereta yang sesuai untuk disewakan.

 1. Kereta masih selamat untuk disewakan.
 2. Ada insuran pihak pertama (First Party).
 3. Tiada calar dan kemek (kalau ada anda perlu perbaiki dahulu).
 4. Usia kereta tidak lebih 7 tahun.
 5. Jarak pemanduan tidak lebih 200,000 KM.

APA MODEL KERETA YANG DIPERLUKAN?

 1. Perodua Axia 1.0 (A) or Similar – (Group A)
 2. Perodua Mvvi 1.3 (A) or Similar – (Group B)
 3. Proton Saga 1.3 (A) or Similar – (Group B)
 4. Perodua Bezza 1.3 (A) or Similar – (Group B)
 5. Perodua Alza 1.5 (A) or Similar – (Group C)
 6. Toyota Vios 1.5 (A) or Similar – (Group C)
 7. Proton Exora 1.6 (A) or Similar – (Group C)
 8. Toyota Innova 2.0 (A) or Similar – (Group C)
 9. Toyota Hilux 2.5 (A) or Similar – (Group C)
 10. Toyota Camry 2.4 (A) or Similar – (Group D)
 11. Hyundai Starex 3.0 (A) or Similar – (Group D)
 12. Toyota Vellfire 2.4 (A) or Similar – (Group D)

KERETA MODEL LAIN?

Sekiranya anda ada kereta model lain yang sama saiz dengan model kereta di atas dan masih boleh disewakan, anda masih boleh sertai program ini. Contohnya anda ada kereta model Honda BRV 1.5 (A), jadi kalau ada pelanggan menempah Perodua Alza 1.5 (A) maka anda boleh free upgrade kepada Honda BRV 1.5 (A).

KERETA SIAPA YANG PEGANG?

Kereta dipegang sepenuhnya oleh peserta. Sekiranya ada tempahan baru peserta hantar kepada pelanggan.

BAGAIMANA TEMPAHAN DIAGIHKAN?

Sistem agihan adalah sama seperti Grab. Sebaik pelanggan membuat tempahan, sistem akan mengagihkan tempahan kepada peserta yang terdekat dengan pelanggan. Sekiranya terdapat 10 orang peserta di lokasi yang sama, sistem akan melihat kepada jumlah tempahan yang pernah diterima oleh peserta, kadar penerimaan tempahan (job acceptance rate) dan juga rating pelanggan. Akhir sekali sistem akan membandingkan harga bersih yang ditawarkan oleh peserta. Jadi kunci untuk mendapat tempahan dalam sistem ini adalah sentiasa berusaha menerima tempahan sebanyak mungkin, servis yang baik dan tawaran harga yang kompetitif.

ADA KONTRAK?

Sebaik anda mendaftar, akaun anda akan aktif selama 1 tahun. Selepas setahun anda boleh buat keputusan untuk sambung atau tidak. Tiada apa-apa masalah.

APA SYARAT PENYERTAAN?

 1. Berumur 18 tahun ke atas.
 2. Bukan seorang bankrap.
 3. Tahu guna internet dan komputer.
 4. Jujur dan ikhlas.
 5. Merendah diri dan suka belajar.
 6. Boleh bekerja dalam pasukan.
 7. Mesra dan suka melayan pelanggan.
 8. Setia dan berintegriti.

BAGAIMANA PROGRAM INI BERJALAN?

 1. Sebaik anda mendaftar, anda akan dimasukkan dalam group facebook khas BKS360 – Guide.
 2. Anda akan diberikan link khas untuk mendaftar akaun di laman web gogreenmatrix.com sebagai pembekal kereta sewa.
 3. Pastikan akaun anda diaktifkan selama 360 hari.
 4. Anda perlu mengakftikan kereta-kereta yang anda ada di dalam sistem.
 5. Anda perlu memberikan harga bersih yang lebih rendah daripada harga yang dicadangkan di dalam sistem. Harga bersih adalah kurang 20% daripada harga yang dipaparkan di laman web. Maklumat tentang harga akan dimaklumkan di dalam group facebook.
 6. Anda perlu pastikan akaun anda aktif (on), sekiranya anda tidak mahu menerima tempahan (contohnya anda ingin bercuti atau kereta tiada), anda boleh set akaun kepada tidak aktif (off).
 7. Sekiranya anda ada pertanyaan boleh bertanya dalam fb group untuk bantuan.
 8. Anda akan menerima tempahan melalui email dan perlu mengesahkannya secepat mungkin. Sekiranya anda tidak membuat pengesahan dalam masa 30 minit, tempahan berkenaan akan diberikan kepada peserta lain yang aktif. Sistem hanya akan menghantar maklumat tempahan dari pukul 0600 pagi hingga 1200 malam. Jadi anda tidak perlu risau sekiranya tempahan dibuat ketika anda tidur.
 9. Pastikan anda menghantar kereta pada waktu yang diminta pelanggan, sekiranya anda tidak sempat menghantar pada waktu yang diminta pelanggan anda boleh hubungi admin untuk bantuan. Sedikit caj akan dikenakan sekiranya anda menggunakan runner pihak ketiga.
 10. Pastikan kenderaan anda mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan oleh pihak Green Matrix. Kenderaan mesti bersih dan selamat untuk dipandu. Pastikan tiada barangan peribadi yang ditinggalkan di dalam kenderaan anda.
 11. Bayaran kepada anda akan dibuat selepas anda selesai menghantar kereta. Bayaran akan dibuat setiap minggu.

APAKAH RISIKO PROGRAM INI?

Berikut merupakan antara risiko yang bakal anda hadapi.

 1. Kereta dicuri – cara elak adalah pastikan pelanggan membuat tempahan dan bayaran secara online sahaja. Semasa penyerahan kereta, pastikan anda mendapatkan salinan maklumat peribadi pelanggan seperti kad pengenalan, lesen memandu, passport, kad perniagaan dan maklumat tempat tinggal/kerja yang berkaitan. Sekiranya pelanggan gagal memberikan maklumat berkenaan dan anda ragu-ragu, anda boleh menolak untuk menyerahkan kereta kepada pelanggan. Selain itu anda boleh memasang GPS Tracker untuk mengesan kedudukan kenderaan anda.
 2. Saman – sekiranya pelanggan terlibat dengan saman seperti meletak kenderaan ditempat yang tidak dibenarkan atau tidak mempamerkan kupon parking, anda boleh maklumkan kepada pelanggan untuk membuat bayaran dalam tempoh 7 hari. Biasanya pelanggan akan bayar (pastikan ada dokumen lengkap seperti perjanjian sewa dan anda telah mendapatkan maklumat peribadi pelanggan seperti salinan kad pengenalan, lesen memandu, passport, kad perniagaan). Sekiranya pelanggan enggan membuat bayaran, anda boleh maklumkan kepada pihak Green Matrix untuk menyenaraikan nama pelanggan di dalam sistem CTOS. Biasanya pelanggan akan membuat bayaran sebelum nama mereka dimasukkan ke dalam sistem CTOS.
 3. Saman perangkap laju – Sama sepertidi atas, anda perlu memaklumkan kepada pelanggan untuk membuat bayaran dalam masa 7 hari. Sekiranya gagal, maklumkan kepada Green Matrix untuk memasukkan nama mereka di dalam sistem CTOS. Sekiranya ada pemotongan markah demerit, anda perlu menunjukkan bukti (borang perjanjian sewa) bahawa kenderaan berkenaan digunakan oleh orang lain ketika kejadian. Pihak berkenaan akan mengenakan pemotongan demerit kepada pihak yang bertanggungjawab.
 4. Kemalangan – Pastikan kenderaan anda ada perlindungan insuran pihak pertama (first party). Sekiranya kemalangan disebabkan kecuaian pelanggan, mereka perlu membayar excess maksimum RM2,000 (Group A), RM3,000 (Group B), RM5,000 (Group C) dan RM10,000 (Group D). Senarai group kenderaan boleh lihat di atas. Sekiranya kemalangan disebabkan pihak ketiga, maka anda akan mendapat ganti rugi insuran dari pihak ketiga, jumlah gantirugi akan ditentukan oleh insuran pihak ketiga. Di sini kemungkinan anda hanya mendapat pampasan cukup-cukup untuk membayar ansuran bulanan sepanjang kereta anda diperbaiki.

Setiap perniagaan pasti ada risiko. Sekiranya anda tidak suka kepada risiko, maka perniagaan ini mungkin tidak sesuai untuk anda. Sungguhpun begitu sekiranya anda ada ilmu maka risiko dapat dikurangkan.

SIAPA PATUT JOIN PROGRAM INI?

 1. Mereka yang ada kereta lebih dan ingin menambah pendapatan.
 2. Mereka yang bercadang untuk berhenti kerja dan buat bisnes full time.
 3. Mereka yang diberhentikan kerja dan ingin mencari pekerjaan.
 4. Mereka yang tiada kerja dan ingin menambah sumber pendapatan.
 5. Mereka yang mahu berniaga, tetapi tak tahu bagaimana nak bermula.

PROGRAM INI ADA KUOTA?

Kuota pendaftaran terhad 50 orang sahaja untuk setiap batch. Pendaftaran akan ditutup pada bila-bila masa apabila kuota penuh.

TESTIMONIAL 

Ini merupakan komen peserta yang join program BKS300 yang dilancarkan pada bulan Jun 2018. Sekrang program BKS300 diganti dengan program BKS360.

Ihsaan Sarabaya – Brunei

Aswan Hafiki Langkawi

HASIL

Berikut merupakan testimonial peserta yang sudah lama menjalankan bisnes kereta sewa sebagai licensee Green Matrix.

Muhammad Azuan (Langkawi) jana RM40K sebulan

Mohd Khaidzir (Miri) jana RM32K sebulan

Hafiz Musa (Ipoh) jana RM20K sebulan

Khadar Karim (Kota Kinabalu) jana RM17K sebulan

Bryan Edip (Selangor) jana RM10K sebulan

KALAU RAMAI SANGAT JOIN TAK BERSAING KE?

Jumlah penduduk Malaysia adalah 32 juta orang. Kalau anda ambil 1% daripada jumlah berkenaan dan mereka ini mungkin menyewa kereta bermakna, ada 320,000 potensi pelanggan di Malaysia.

Kalau setiap pelanggan berbelanja RM100 setiap bulan untuk sewaan kereta, bermakna 320,000 x RM100 = RM32 juta. Setahun bersamaan RM32 juta x 12 = RM384 juta. Kalau anda ambil 10% saja daripada nilai berkenaan ianya bersamaan RM38.4 juta.

Sebuah kereta boleh menjana pendapatan RM2K sebulan x 12 bulan = RM24K. Jumlah kereta yang diperlukan RM38.4 juta / RM24K = 1,600 buah kereta. Jumlah kereta yang ada dalam group Green Matrix tidak lebih 300 buah, jadi masih ada 1,300 buah kereta yang kurang.

Berapa banyak kereta yang anda boleh beli? itu belum dicampur potensi pendapatan daripada pelancongan. Pada tahun 2017 pendapatan daripada industri pelancongan adalah RM82 billion.

Kalau anda ambil 1% pendapatan berkenaan untuk sewaan kereta bermakna lebih kurang RM820 juta peluang dalam bisnes kereta sewa. Kalau anda ambil 10% daripada jumlah berkenaan, bermakna potensi income adalah RM82 juta.

RM82 juta / RM24K = 3400 buah kereta. Pointnya di sini potensi bisnes kereta sewa sangat besar, walau bagaimanapun ianya hanya dapat dicapai kalau buat secara bersama.

LEPAS JOIN LEPAS TU NAK TARIK DIRI BOLEH DAPAT REFUND?

Wang pendaftaran tidak akan dikembalikan.

KALAU SAYA ADA SOALAN ADA SESI TAKLIMAT?

Buat masa ini kami tidak ada sesi taklimat, kalau anda ada soalan boleh tanya dalam group telegram berikut ==> Q&A BKS360.

BAGAIMANA SAYA NAK JOIN?

Langkah 1

Buat bayaran RM360 kepada Maybank : 511065546972 (Green Matrix Enterprise Travel & Tours Sdn Bhd). Email : payment@greenmatrix.com.my.

Langkah 2

Isikan borang pendaftaran di SINI.

Langkah 3

Tunggu dalam tempoh 3 hari bekerja. Pihak kami akan memberikan anda link untuk menyertai group facebook khas. Pastikan facebook anda menggunakan nama betul. Kalau tiada anda boleh buat akaun facebook baru khas untuk BKS360 sahaja. Jawab soalan yang ditanya untuk admin sahkan keahlian anda.